Tartă din linte roșie cu legume gătită la cuptor

9 luni + Rețeta propusă are în compoziție linte roșie dar și alte legume care aduc nutrienți importanți în dieta copiilor.

Mai multe studii au demonstrat că un consum ridicat de linte este asociat cu reducerea incidenței bolilor precum diabetul, obezitatea, cancerul și bolile cardiovasculare datorită compușilor săi bioactivi. Lintea (Lens culinaris; Familia: Fabaceae) are un conținut bogat în polifenoli iar aceștia joacă un rol important în prevenirea bolilor degenerative la om.

Lintea este o sursă bogată de proteine, fibre, vitamine din complexul B, magneziu, folat și seleniu. În plus este una dintre cele mai bune surse vegetale de fier. Calitatea proteinelor din linte este scăzută datorită deficienței în aminoacizii metionina și cisteina, iar combinația linte și quinoa sau linte și orez completează profilul nutrițional al acestor leguminoase.

Lintea este de mai multe sortimente – roșie, galbenă, verde, maro, neagră – iar profilul nutrițional poate varia ușor, în funcție de sortiment. De asemenea, sortimentele de linte diferă și în consistență, fiecare potrivindu-se altui tip de rețetă.

Lintea roșie și galbenă se potrivesc în supe sau tocănițe conferindu-le o consistență mai groasă sau în sosurile cu carne unde puteți să înlocuiți o parte din carne cu linte. Lintea neagră, maro sau verde (du puy) își păstrează forma după fierbere și se potrivesc în salate, crochete/bruger, sos pentru paste.

Lintea se poate oferi copiilor de la începutul diversificării.

Între 6-9 luni puteți include lintea roșie/galbenă în diferite combinații de legume tip piure. Puteți să îi ajutați pe copii să mănânce cu lingurița sau să le oferiți lingurițe preumplute pe care să le ducă singuri la gură.

Între 9-12 luni puteți include lintea în chifteluțe, alimente tip”finger food” sau puteți să le oferiți copiilor linte verde ”du puy” sau linte neagră fiartă. Cele două variante își păstrează forma după gătire și sunt potrivite pentru copii pentru a exersa prinderea tip pensetă.

De la 12 luni + lintea poate fi combinată cu orez/quinoa/hrișcă, adăugată în salate astfel copiii pot folosi tacâmurile pentru a mânca singuri.

Oana Alecsa

Nutriționist Dietetician

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă medie (110 g) tocată mărunt
  • ½ linguriță usturoi tocat mărunt
  • 1 tulpină țelină, tocată fin (sau 40 g rădăcină de țelină rasă)
  • 2 morcovi
  • 1 linguriță curry dulce sau condimentele preferate
  • 1 cană linte roșie, uscată (175 g)
  • 2 ⅓ cană (580 ml), supă de legume/de pui (stock)
  • 1 cartof dulce, potrivit (235 g), tăiat cuburi de 1 cm
  • ½ cană (70 g) mazăre congelată
  • 3 ouă, bătute

Instrucțiuni:

  1. Într-o tigaie antiaderentă sotați ceapa și usturoiul într-o lingură de ulei și 2 linguri de apă. Adăugați apoi țelina și morcovii, reduceți focul la minim și gătiți pentru aprox. 10 minute (până se înmoaie legumele)
  2. Adăugați praful de curry și gătiți încă un minut
  3. Adăugați lintea și stock-ul. Gătiți lintea până se absoarbe tot lichidul iar lintea este fiartă (aproximativ 20 de minute).
  4. Între timp, încălziți puțin ulei într-o tigaie, adăugați puțină apă și gătiți cuburile de cartof dulce, la foc mic, pentru aprox. 10 minute.
  5. Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius.
  6. Mazărea se fierbe câteva minute apoi se lasă la răcit.
  7. După ce linte este gătită, lăsați să se răcească și apoi adăugați cartoful dulce gătit, oul bătut și mazărea. Se amestecă până se combină uniform ingredientele.
  8. Așezați amestecul într-o tavă de copt unsă cu puțin ulei
  9. Coaceți  la cuptor timp de 30-40 de minute.
  10. După răcire budinca se întărește și se poate felia. Se servesc cu legume proaspete de sezon, orez sau quinoa.

Note:

  • La această rețetă se potrivește doar lintea roșie, care fierbe repede și nu necesită hidratare.
  • Stock-ul de legume este de preferat să fie preparat în casă pentru a nu conține sare în cazul în care doriți să preparați această rețetă copiilor mici.

Referințe:
1. Ganesan K, Xu B. Polyphenol-rich lentils and their health promoting effects. International journal of molecular sciences. 2017 Nov;18(11):2390.
2. Lentils, mature seeds, cooked, boiled, without salt USDA FOOD Data Central: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172421/nutrients
3. Lentils: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/lentils/
4. Lentil: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/lentil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu