Logopedie

Logopedul este specialistul care previne, evaluează, pune diagnostic și tratează vorbirea, limbajul, comunicarea socială, abilitățile cognitive de comunicare și abilitățile de masticație și deglutiție atât la copil cât și la adult.

 Ce sunt mai exact tulburările de comunicare?

Tulburările de comunicare înglobează mai multe tipuri de tulburări ce pot fi întâlnite la copii și/sau adulți:

Tulburările de vorbire apar atunci când persoana are dificultăți în pronunțarea corectă a sunetelor, în vorbirea fluentă (și aici ne referim la bâlbâială) sau are probleme de voce și/ sau rezonanța vocii.

Tulburările de limbaj se referă la faptul că persoană are dificultăți de înțelegerea celorlalte persoane (limbajul receptiv) sau are dificultăți în exprimarea gândurilor, ideilor și emoțiilor (limbajul expresiv). De asemenea pot apărea în limbajul vorbit sau scris (implică mai multe forme precum: fonologice, morfologice, de sintaxa, de conținut-semnatica sau în folosirea limbajului într-un mod funcțional, acceptat social.

Logopedie
Logopedie

Deficitul în comunicarea socială apare atunci când o persoană are dificultăți în folosirea comunicării verbale și nonverbale. Aceste tulburări pot include:

  • comunicarea cu scop social (salutul, comentarii, adresarea întrebărilor)
  • comunicarea în moduri diferite potrivit ascultătorului și mediului
  • respectarea regulilor în conversație și povestire

Tulburările abilităților cognitive implicate în comunicare include probleme de organizarea ideilor, acordarea atenției, reamintirea, plănuirea și rezolvarea de probleme. Aceste tulburări apar în situație de accident vascular cerebral, demență, AVC sau pot fi congenitale.

Logopezii EAT-Telecare

O tulburare de care se ocupă în mod special logopezii echipei EAT-Telecare sunt cele de masticație și deglutiție. Abordarea lor implică atât cunoștințe logopedice cât și psihologice, ceea ce facilitează și eficientizează procesul terapeutic.

Explicăm pe larg la ce se referă mai exact aceste tulburări:

Tulburările de deglutiție
– mai exact- disfagia se referă la dificultăți de înghițire ce pot apărea după o boală, o intervenție chirurgicală, AVC, asociată unui sindrom genetic, tulburare neurologică sau pur și simplu o tulburare senzorială înnăscută.

Tulburările de masticație se referă la dificultăți oral-motorii ce rezultă în managementul defectuos al hranei sau nedezvoltarea abilităților de gestionare a bolului alimentar.

Ceea ce vedem din exterior se manifestă diferit:

  • Persoana refuză mâncarea
  • Este selectivă alimentar
  • Are o sensibilitate orală crescută
  • Apar reacții comportamentale exagerate în timpul mesei: agresivitate, plâns, țipat, refuz, agitație motorie.
  • Nu acceptă alimente în formă normală, solidă.
  • Vomită sau scoate afară alimentele tăiate bucăți.

Copilul dumneavoastră intamplina dificultăți în ariile descrise mai sus? Nu ezitați să contactați echipa EAT-Telecare pentru a primi recomandările necesare:

Meniu