Nutriție și Dietetică

Știința nutriției umane, care este frecvent descrisă ca „știința nutriției” sau „nutriția” este știința alimentelor, a nutrienților și descrie acțiunea, interacțiunea și echilibrul acestora în relație cu starea de sănătate sau boală. Descrie procesele prin care organismul uman ingerează, absoarbe, transportă, utilizează și excretă substanțele alimentare. Dietetica este definită ca „aplicarea științei nutriției umane în sănătate și în boală.”

Nutriționistul-dietetician este un specialist cu calificare universitară (3 ani de facultate în cadrul Universității de Medicină și Farmacie și 2 ani de masterat) care în exercitarea profesiei aplică știința nutriției și a dieteticii și are ca principal scop asigurarea unei nutriţii echilibrate, în vederea asigurării unei stări bune de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influenţate nutriţional şi prin promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii prin mijloace dietetice.

Nutriția joacă un rol important în dezvoltarea copiilor sănătoși sau bolnavi. O alimentație adecvată răspunde nevoilor creierului și corpului în curs de dezvoltare. În același timp, obiceiurile alimentare proaste sau afecțiunile medicale, cum ar fi alergiile, boala celiacă sau diabetul, pot afecta sănătatea copilului pe tot parcursul vieții dacă nu sunt controlate corespunzător.

Dieteticienii, alături de echipa multidisciplinară, lucrează cu copiii, cu părinții sau îngrijitorii acestora, pentru a stabili obiceiuri alimentare bune și pot intervi în managementul simptomelor sau bolilor în care dietetica are o componentă importantă.

Meniu