Prevenția alergiilor prin intervenții alimentare precoce 

Incidența afecțiunilor alergice la copil, în special afectarea pielii și alergia alimentară, a crescut în ultimii ani.

Deși au o bază genetică, factorii de mediu, inclusiv alimentația, au un rol important în dezvoltarea afecțiunilor alergice. De aceea există un mare interes pentru strategii nutriționale precoce care să prevină apariția alergiei.  

Hrănirea exclusivă la sân în primele 3-4 luni scade incidența dermatitei atopice în primii 2 ani de viață.

Hrănirea cu lapte de mama după vârsta de 3-4 luni pare să prevină chiar manifestările respiratorii – wheezingul/astmul-  în primii ani de viață. 

Un copil la risc pentru alergii este cel care are alergii documentate în istoricul personal sau cel familial (rudele de gradul I – părinți sau frați).  

Nu există dovezi că evitarea sau introducerea tardivă (dupa vârsta de 4-6 luni) a alimentelor cu potențial alergen

– inclusiv arahide, ou, pește –

reduce riscul de alergii indiferent dacă copilul are risc sau nu 

Introducerea alimentelor cu potențial alergenic

Alimentele cu potential alergenic pot fi introduse în orice moment după introducerea alimentelor complementare (nu mai devreme de 17 săptămâni, nu mai târziu de 26 de săptămâni).  

Sugarilor cu risc crescut pentru alergie la arahide (cei cu dermatita atopica severă, alergie la ou sau ambele) ar trebui să li se ofere arahide la vârsta de 4-11 luni, după evaluarea și sub supravegherea unei echipe de specialiști (alergolog, pediatru, dietetician).

La sugarii cu dermatită atopică ușoară sau moderată, sau la cei fără risc, arahidele se pot introduce oricând dupa inițierea diversificării, în funcție de obiceiurile alimentare și culturale ale familiei.

Glutenul poate fi introdus oricând între 4 si 12 luni. Se recomandă evitarea consumului unor cantități mari în primele săptămâni de la introducere, în special dacă asta se întâmplă mai aproape de 12 luni.  

Sursa

Fewtrell M. et al (2017) – Complementary feeding: a Position Paper by the ESPGHAN Committee on Nutrition

Greer FR, Sicherer SH, Burks AW (2019), AAP COMMITTEE ON NUTRITION, AAP SECTION ON ALLERGY AND IMMUNOLOGY. The Effects of Early Nutritional Interventions on the Development of Atopic Disease in Infants and Children: The Role of Maternal Dietary Restriction, Breastfeeding, Hydrolyzed Formulas, and Timing of Introduction of Allergenic Complementary Foods. Pediatrics. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu