Oul în alimentația copiilor – Frittata cu cartof dulce

Ouăle sunt alimente complete, ce conțin în compoziție toți aminoacizii esențiali, grăsimi, vitamine (ce se găsesc mai ales în gălbenuș), colină – un nutrient important în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al copilului. De asemenea ouăle sunt printre puținele alimente care conțin vitamina D, mai ales dacă găinile sunt crescute la curte, în aer liber.

Deși frica de alergii este des întâlnită în rândul părinților, studiile recente recomandă introducerea treptată a tuturor alergenelor chiar de la începutul diversificării. După lapte, oul este un potențial alergen in primul an de viata, așa că se vor urmari dupa introducere eventuale semne de alergie (urticarie, erupții cutanate, respirație șuierătoare, mâncărime, vărsături, diaree, umflarea buzelor, a feței). Dacă sunt semne de alergie luați imediat legătura cu un medic!

Ouăle pot fi purtătoare de Salmonella, o bacteria cauzatoare de infectii intestinale. De aceea, ouăle pe care le oferiți copiilor trebuie să fie bine preparate, atât albușul cât și gălbenușul. Se fierb bine, se pot face omletă și se oferă tăiată fâșii sau se includ în diferite preparate – brioșe, clătite, omlete, frittata.

Cartofii dulci sunt o sursă de vitamina A, necesară pentru dezvoltarea vederii, vitamina C, B6 și potasiu. Gătiți în cuptor, fierți sau incluși în combinație cu diferite legume/carne/pește sunt potriviți pentru copii începând cu vârsta de 6 luni.

Oana Alecsa

Nutriționist Dietetician

Ingrediente:

  • 1 cartof dulce (~ 400 g)
  • 5 ouă
  • 1 lingură făină (poate fi și făină fără gluten)
  • ½ linguriță de condimente uscate (cimbru, oregano, Adio Sare (Sonnentor))
  • 1 ardei roșu
  • 50 g (1/2 cană) brânză Cheddar (opțional, 1+)

Instrucțiuni:

  1.  Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius
  2. Tăiați cartoful dulce în cuburi mici. Amestecați cartofii cu 1 lingură ulei de măsline și 2 linguri de apă. Se pun într-o tigaie antiaderentă cu capac și se gătesc câteva minute până se înmoaie.
  3. Într-un vas bateți ouăle. Se amestecă ouăle cu brânza rasă, făina, ierburile și se condimentează după gust. Transferați cartoful dulce într-un vas de copt. Tocați ardeiul roșu în bucăți mici și presărați-l deasupra cartofului dulce.
  4. Se toarnă amestecul de ou deasupra și se coace la cuptor timp de 15-20 de minute până când frittata este gătită.
  5. Lăsați să se răcească cel puțin 10 minute înainte de a tăia frittata felii/fâșii.
  6. Feliile de frittata se pot păstra la frigider, într-un vas închis ermetic, până la 2 zile.

Referință:
1. Carlo Caffarelli. Solid Food Introduction and the Development of Food Allergies. Nutrients. 2018 Nov; 10(11): 1790.

2. Edmond S. Chan. Early introduction of foods to prevent food allergy. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018; 14(Suppl 2): 57.

3. Egg, whole, raw, fresh. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171287/nutrients

4. Sweet potato, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168482/nutrients

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu