Jurnal de diversificare

Cu emoțiile unui începător am intrat în etapa diversificării alimentare. Am simțit pentru prima oară că bebelușul meu a crescut, că începe ușor, ușor drumul spre independență, iar aceasta este prima treaptă importantă.

M-am încurajat și mi-am amintit din nou care este scopul meu în viața acestui copil: să îl ajut să progreseze, să crească, să capete încredere în forțele proprii ca mai apoi să poată singur…..da am scris bine, îmi doresc ca el sa mănânce singur, să se îmbrace singur, să se descurce singur in multe situații …totul cu iubire, răbdare și susținere.

Pentru început am răspuns la câteva întrebări (importante din punctul meu de vedere dar și al altor specialiști) și anume: unde va mânca, în ce formă va fi mâncarea, ce va mânca, cu ce va mânca?

Georgiana Trancau

Psiholog, logoped, mama de prichindel
  1. Unde va mânca?

Pentru că suntem o familie căreia îi place să ia masa împreună (de cele mai multe ori mic-dejun și cină) și chiar ne place să organizăm mese împreună cu familia extinsă și prietenii am hotărât ca lui bebe S să-i luăm scaunul de masă care îi oferă posibilitatea să stea precum adulții la masa.

Aceasta este și recomandarea specialiștilor

  • Scaunul să se poată atașa la masa adulților
  • Copilul să poată avea o poziție bună a spatelui, șezutului și a picioarelor

Cred că a fost una din deciziile cele mai inspirate, bebe S participă activ la mesele cu prietenii, familia, este în interacțiune directă cu toți ceilalți și îi place foarte mult să fie tratat exact că ceilalți membrii ai familiei.

Despre alegerea scaunului de masa vom reveni ulterior cu un material.

2. În ce formă va fi mâncarea – pasată sau bucăți?

Alegerea a fost simplă, la recomandarea specialiștilor am ales să începem cu piureuri pentru că:

”Din perspectiva dezvoltării umane, piureurile pot ajuta bebelușul. Când un bebeluș învață să sugă de la sân sau de la biberon, el formează un vacuum în jurul gurii. Atunci când un bebeluș este pregătit să înceapă diversificarea, el are nevoie să schimbe modul în care ajunge mâncarea în gura lui. Piureurile îl ajută să deprindă tehnica înghițirii și anume să ducă mâncarea cu limba în spate și apoi să înghită. Astfel bebelușul este mai puțin probabil să aibă gag sau să se înece cu piureuri decât cu solide.(Ripton& Potock p.67)”

3. Ce va mânca?

Am hotărât împreună cu medicul pediatru Andreea Manda introducerea legumelor, urmată de cereale fără gluten, carne, ou, fructe, lactate și cereale cu gluten. Toate au fost introduse în dietă în aproximativ o lună de zile și am urmărit dacă apar reacții la introducerea alimentelor cu potențial alergen.

Nu ne-am ferit de gusturi diverse, de la fructe mai acre (măr, zmeură, kiwi) la legume mai dulci (cartof dulce, morcov, ceapă). Le-am servit în diverse combinații astfel încât să testeze o multitudine de gusturi. Nu am îmbunătățit gustul fructelor sau legumelor adăugând  o cantitate consistenta de aliment mai dulce (cartof, banana, cereale, cartof dulce etc) ci am păstrat gustul predominant al combinației alimentare. Scopul fiind experimentarea senzorială și familiarizarea cu gusturi precum acru, mai dulce, mai puțin dulce. Chiar daca n-au fost pe placul lui bebe S am încercat să-l expun cat mai des la aceste gusturi noi.

  1. Cu ce va mânca?

Ustensile și tacâmuri de masă pentru bebeluși se găsesc în diferite forme, culori, materiale însă importante sunt câteva lucruri:

  • să-i oferim copilului oportunitatea să o poată ține bine
  • pentru început lingurița să fie cât mai plată și micuță astfel încât să încapă în gura bebelușului
  • mânerul linguriței să fie scurt și ușor de manevrat de către copil

Am ales urmând aceste recomandări și am văzut diferențe. Din linguriță plată bebe S reușește să sugă mai bine mâncarea, iar din linguriță normală rămân resturi pe care nu reușește să le ia. Cantitatea de mâncare în linguriță plata este mai mică și mai apropiată de cât poate el sa mănânce decât dintr-o linguriță cu forma curbată. Oricât de mult ne dorim noi mamele că bebe sa mănânce consistent trebuie să nu uităm că el decide cât are nevoie.

  1. Cum va mânca?

Foarte important, recomand ca înainte de diversificare să vă gândiți cum îl veți alimenta pe bebe. Eu am ales varianta în care ne murdărim, des, mult și ne ștergem la finalul mesei. Variantă plăcută și de bebe S, el fiind un explorator și foarte atent la detalii.

”Copiii care nu explorează cu mâinile ceea ce mănâncă pot considera masa ca o activitate stresantă. Ei ratează oportunitatea de a învăța și explora ceea ce ajunge la ei în guriță.” .(Ripton& Potock p.88)”

Aceasta este prima parte a jurnalului. Voi continua să scriu despre experiența mea și a lui bebe S de îndată ce vom trece prin etapele diversificării.

Cu drag, o mămică preocupată.

Sursa bibliografică:
Fernando N, Potock M (2015) Raising a healthy, happy eater
Ripton N, Potock M (2016) Baby self- feeding

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu