Guacamole

Fructul de avocado este unul dintre alimentele care se pot oferi copiilor încă de la începutul diversificării.Este bogat în grăsimi mono- și polinesaturate, fibre, vitaminele E și K, magneziu și potasiu, carotenoizi, luteina/zeaxantina, colină, folați și fitonutrienți.

Consumul de avocado s-a asociat cu o bună protecție cardio-vasculară și efect pozitive asupra lipidelor din sânge. Acest lucru se datorează în principal conținutului scăzut de grăsimi saturate și conținutului ridicat de acizi grași nesaturați (MUFA și PUFA) din avocado. În plus fitosterolii naturali și fibrele alimentare din compoziția acestuia au un rol suplimentar în scăderea colesterolului.

O porție de 30 g de avocado conține cantități mai mari de substanțele nutritive cheie pentru dezvoltarea copiilor, cum ar fi folatul, vitamina E și luteina, în comparație mărimea porțiilor celor mai populare fructe care se oferă copiilor la începutul diversificării, adică: mere, pere, banane, struguri, căpșuni și piersici. Avocado este, de asemenea, mai ridicat în acizii grași nesaturați comparativ cu majoritatea fructelor și legumelor. Acizii grași din avocado permit o absorbție mai mare a substanțelor nutritive solubile în grăsimi, atât din avocado cât și din alte alimente consumate cu avocado.

O porție standard de avocado (30 g) este comparativ mai mică, aproximativ ¼  din greutatea oricăreia dintre celelalte fructe consumate în mod obișnuit, ceea ce îl face un aliment vehicul foarte eficient pentru a oferi nutriție esențială într-o cantitate pe care un bebeluș sau un copil mic ar fi mai probabil să o consume la  o masă.

Oana Alecsa

Nutriționist Dietetician

Între 6-9 luni puteți să includeți avocado în diferite piureuri, să îl zdrobiți cu furculița sau să îl oferiți ca pastă de guacamole, să îl feliați și să-l oferiți copiilor ca atare. Pentru a facilita prinderea feliilor de avocado presărați peste ele nuci măcinate sau pesmet fin.

Între 9-12 luni puteți oferi în continuare copiilor avocado în modurile descrise sau puteți să tăiați avocado în bucăți mai mici pentru ai încuraja să exerseze prinderea tip pensetă (prinderea cu ajutorul degetului mare și degetului arătător).

Ingrediente:

  • 2 fructe de avocado, coapte
  • 1 ceapă roșie mică
  • 2 linguri coriandru (pătrunjel), tocat
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri de suc de lămâie

Instrucțiuni:

  • Puneți ceapa tocată, coriandrul și usturoiul feliat într-un mojar. Cu ajutorul pistilului zdrobiți ingredientele până ce obțineți o pastă. Dacă nu aveți mojar și pistil, tocați ingredientele mărunt pe un tocător apoi cu o furculiță încercați să le zdrobiți suplimentar, până obțineți o consistentă de pastă.
  • Puneți într-un bol pulpa de avocado și zdrobiți-o cu furculița până ce obțineți consistența dorită
  • Peste pasta de avocado adăugați sucul de lămâie (sau lime), pasta de ceapă, coriandru și usturoi apoi amestecați pentru a se combina aromele. Adăugați suc de lămâie/lime dacă mai este nevoie
  • Pasta de avocado (guacamole) o puteți oferi copiilor ca atare, cu ajutorul linguriței, întinsă pe felii de pâine, ca sos pentru diferite legume sau ca topping pentru cartofi dulci copți, peste ouă fierte feliate, o puteți include în rețete precum fajitas sau quesadilla.

Referințe:
1. Avocado, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/avocado
2. Mark L. Dreher and Adrienne J. Davenport. Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013 May; 53(7): 738–750.
3. Avocados, raw, all commercial varieties.
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171705/nutrients
4. Kevin B. Comerford. The Role of Avocados in Complementary and Transitional Feeding. Nutrients. 2016 May; 8(5): 316.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882728/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu