Ghidul de alimentație echilibrată și dezvoltare armonioasă

Perioada perinatală, primul an de viață și perioada copilăriei au o influență pe termen lung asupra sănătății la vârstă de adult. Un copil supraponderal sau obez are un risc mai mare să devină un adult obez. 25-60% din copiii obezi cu vârstă între 5 și 10 ani au cel puțin un factor de risc cardiovascular cum ar fi hipertensiune sau dislipidemie (valori crescute ale colesterolului sau trigliceridelor). Rata de diagnosticare a diabetului zaharat de tip II la copil a ajuns la 25-60% , această afecțiune fiind considerată în trecut o boală a adultului.  Obezitatea poate submina, de asemenea, sănătatea socială și psihică, cu performanțe educaționale, stimă de sine, socializare și calitate a vieții reduse.  Conform statisticilor, se așteaptă ca bolile asociate supraponderii și obezității între 2020-2050 să scadă cu 3 ani durata medie de viață a populației, cu deces prematur la 92 de milioane de persoane.

Pentru prevenția obezității Organizația Mondială a Sănătății prin proiectul ECHO (Ending Childhood Obesity) propune următoarele intervenții:

  • hrănirea de tip responsiv, cu alimente variate, în cantități potrivite vârstei
  • limitatea aportului de zahăr, evitarea dulciurilor concentrate, băuturilor răcoritoare cu adaos de zahăr/îndulcitori
  • limitarea aportului de grăsimi
  • creșterea consumului de fructe, legume și leguminoase, cereale integrale și fibre
  • promovarea activității fizice regulate, reducerea timpului petrecut în fața ecranului și a comportamentelor de tip sedentar
  • asigurarea somnului de calitate și cu durata corespunzătoare vârstei

Implicarea părinților de la vârstă cât mai fragedă este recunoscută a fi standardul de aur în prevenția și tratamentul obezității la copii. Mediul de acasă, stilul de parenting și modelarea comportamentului privind  obiceiurile alimentare, rutina de somn și interesul pentru activitate fizică și sport ale copilului, sunt importanți factori predictivi ai obezității la copil. Obezitatea este o boală cronică și poate  presupune îngrijire medicală și suportul întregii familii pentru o perioada îndelungată sau chiar nelimitată.

În 2022 EAT-Telecare s-a alăturat cu drag unui proiect al Asociației “Agricola Neam de Gospodari” pentru realizarea unui ghid dedicat întregii familii, în care se pot găsi sfaturi, rețete, recomandări despre alimentație, mișcare, sănătate fizică și mintală cu focus pe prevenția obezității la copil.

Conținutul ghidului este disponibil în mod gratuit pe https://agricola.ro/brosuri/ghidul-de-alimentatie-echilibrata-si-dezvoltare-armonioasa

Ghidul de alimentație echilibrată și dezvoltare armonioasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu