La această rețetă puteți folosi carne de pasăre de țară care se face mai greu sau carnea gătită pe care doriți să o consumați altfel (ex. friptură din pulpe de pui/curcan/piept de pui) sau carnea fiartă din supă. Aceste chifteluțe se potrivesc atât copiilor sub 1 an (nu puneți sare în compoziție) cât și celor mai mari și în plus, sunt o sursă bună de fier. Dacă, copilul preferă să mănânce singur dar inca apuca intre degete si palma se pot prepara ingredientele sub forma de bastonașe (finger-food).
Ingrediente: – 250 g carne de pasăre fiartă (puteți folosi carnea de pe pulpe, mai închisă la culoare, este mai bogată în Fe) – 1 măr mic ras (în loc de măr puteți folosi dovlecel, cartof dulce sau morcov ras aproximativ 50 g) – 1 ceapă mică tocată mărunt – 1-2 căței de usturoi – ¼ cană sau 50 g pesmet – 1 linguriță griș – 1 ou -1 lingură de ulei de măsline – condimentele preferate (cimbru, oregano, piper) – sare după gust (fără sare dacă le preparați copiilor sub 2 ani) – mărar/pătrunjel (opțional) 1-2 linguri, tocat.
Mod de preparare:
- Curățați pielita și apoi desprindeți carnea de pe pulpele de pui/curcan. Se taie în bucățele și se pune în robot.
- Se adaugă oul, mărul ras pe răzătoarea cu găuri mici, ceapa (se poate sota în prealabil), usturoiul, pesmetul, grișul, sarea, piperul sau condimentele preferate și mărarul/ pătrunjelul.
- Se mixează 1-2 minute sau până când se obține o compoziție omogenă.
- Cu mâinile ușor umede se formează chiftelele. Se pot prepara sub forma de bastonase (finger-food), in special la varsta mica, dacă copilul preferă să mănânce singur si mai ales daca inca apuca alimentele sau obiectele intre degete si palma.
- Așezați-le în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt și stropiți-le cu ulei de măsline sau se formează chiftelele având puțin ulei pe degete.
- Se coc în cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 15 minute (7 minute pe o parte și 7-8 minute pe cealalta parte)
- Se pot servi cu legume fierte la abur sau coapte (ardei, brocoli), sos de roșii și paste.