Burnout-ul parental

Totul incepe cu un vis frumos. Acela de a fi un bun parinte, cel mai bun!

Iar creșterea copiilor poate fi minunată. Cu toate acestea, stresul și epuizarea nu sunt doar o epidemie răspandită exclusiv în sfera profesională…. se întâmplă și părinților.

American Psychological Association definește fenomenul de burnout ca fiind o epuizare fizică, emoțională sau mentală însoțită de o motivație scăzută, performanță scăzută și atitudini negative față de sine și de ceilalți.

Unul dintre cei mai cunoscuți și mai dedicați cercetători ai fenomenului de burnout, Moïra Mikolajczak – profesor asociat la departamentul de Psihologie, UCLouvain, Belgia – a investigat impactul epuizării părinților asupra membrilor familiei iar rezultatele au indicat creșterea semnificativa a ideii de evadare, precum și comportamentele neglijente și violente față de copii.

Cu cât se intensifică burnoutul unui părinte, cu atât se deteriorează marcant nu doar starea sa de sănătate, dar și starea fizica și emoțională a copilului. În cabinetul de psihologie observam adesea, încă de la vârste fragede, modificări în comportamentele alimentare și în calitatea somnului, iar mai târziu în capacitatea de integrarea a copilului, în comportamentele sale, tipul de relaționare, vorbirea sau motricitatea sa. Iar când unul dintre membrii familiei suferă, suferă întreaga familie.

Factorii de risc, semne și simptome

Perfecționism- Vă doriți să vă mențineți (sau pe copii) la standarde foarte ridicate în toate aspectele vieții? Acest lucru duce la oboseală cronică.

Lipsa de sprijin social și emoțional- Vă simțiți ca și cum ați fi pe cont propriu și nimeni nu vă înțelege? Acest lucru duce la izolare.

Tendința către anxietate – Vă simțiți sub presiune sau stresat(a) absolut tot timpul, și nimic nu pare să vă ajute să ieșiți din această stare? Acest lucru duce la anxietate, pesimism, lipsa apetitului alimentar sau mâncat compulsiv.

Încredere redusă în capacități – Vă simțiți ca și cum nu sunteți suficient de calificat(a) pentru rolul de părinte? Acest lucru duce la depresie.

Inflexibilitate emoțională – Adaptarea la schimbări este dificilă? Vă gestionați cu greu nervii și reacțiile la provocări? Acest lucru duce la iritabilitate, agresivitate.

Hiper-protectivitate/ nevoia constantă de a superviza- Doriți întotdeauna să faceți “cele mai bune alegeri’’ pentru copii? Ați face orice sa îi “faceți” fericiți? Vă ține acest angajament tot timpul ocupat? Acest lucru duce la insomnie, dificultăți de menținere a atenției.

Solicitările de la locul de muncă – Lucrați de acasă în timp ce aveți grijă și de copii, sau sunteți nevoit sa fiți la birou/pe teren, iar copiii trebuiesc lăsați în grija altora? Acest lucru duce la lipsă de productivitate, performanțe slabe.

Copilul are nevoi speciale / suplimentare – Familiile în care sunt Copii cu nevoi speciale sau alte probleme emoționale, de dezvoltare sau fizice, care necesită timp și atenție suplimentară, resimt o presiune și mai intensă. Acest lucru duce la lipsa bucuriei, deznădejde, apatie, detașare.

Indiferent cat de greu ar parea, SE POATE sa fie bine din nou!

  • Vorbește- cultivați relațiile de prietenie, găsiți prieteni cu care să stați de vorbă, să vă descarcați de necazuri, să râdeți (din fiecare sfera a vieții  puteți accesa câte o persoană care fie v-ar putea oferi ajutorul practic, fie ați putea avea încredere să-i destăinuiți ce va apasă).
  • Acordați mai multă atenție relației de cuplu – petreceți timp, comunicați sau povestiți exclusiv în doi; dați voie celuilalt să vă ajute, chiar dacă nu o face exact așa cum vă doriți.
  • Ia o pauza- interziceți cuvântul ocupat, învățați să mai spuneți și nu; deasemenea, nu ezitați să cereți și să acceptați ajutor.
  • Delegați unele din treburile casnice sau alte sarcini și activități- dacă chiar nu puteți scăpa de anumite obligații, încercați să vă includeți și prietenii.
  • Petreceți mai mult timp in natura, și vă veți bucura de un efect calmant inerent.
  • Schimbați perspectiva- luați aminte la felul în care priviți situația și încercați să o reformulați într-o lumina pozitivă, să vedeți partea buna a lucrurilor.
  • Lăsați loc pentru plictiseala și timp liber în viața dumneavoastră și a copiilor; va rezulta creativitate, iar joaca liberă este sănătoasă pentru toată lumea!
  • Luați măsuri- fiți proactivi și preveniți stresul înainte să înceapă – alegeți-vă o activitate plăcută pe care sa o practicați pe termen lung.
  • Trasați limite de timp, ca să nu vă confruntați cu toate aspectele din viata dvs în același moment.
  • Planificați dinainte ceea ce aveți de făcut și începeți pregătirea mai devreme decât considerați că este necesar.
  • Ocupați-vă de copii, dar lăsați-i sa își rezolve problemele singuri și nu le oferiți ajutor decât dacă nu reușesc.
  • Luați măsuri să corectați aspectele vieții care vă deprimă; împrejurări precum: unde locuiți, unde lucrați, cât câștigați și cheltuiți, ce mâncați și cum vă educați copiii, ar putea fi intru-câtva modificate pentru a vă face să vă simțiți mai bine.
  • Ajustați timpul petrecut pe rețelele de socializare; interacțiunea prin intermediul rețelelor de socializare poate oferi inițial sentimentul de apartenență la o comunitate, și iluzia găsirii înțelegerii, sau a unor sfaturi, însă, în realitate, relațiile sociale sunt doar superficiale, fără fond sau context; impuneți limite, atât pentru dvs cât și pentru copii.
  • Evitați combaterea stresului cotidian prin consumul de alcool sau medicamente care v-ar “relaxa”.
  • Impuneți-vă țeluri pe care să le puteți atinge, la fel ca și limite rezonabile, atât acasă cât și la serviciu.
  • Nu uitați să aveți grijă de corpul dvs; urmați cu conștiinciozitate regimul de sport, dieta și hidratare.

Mesajul cel mai prețios ar fi acela că prezența voastră emoțională rămâne cea care duce la cele mai sănătoase rezultate.

Maria Pielaru-psihoterapeut

Bibliografie

Association for Psychological Science (2019 ) – Parental Burnout – What is it and why does it matter? Moïra Mikolajczak, James J. Gross , Isabelle Roskam , www.newscientist.com

Sheryl Ziegler (2018) Burnoutul mămicilor ,Editura Trei, București

Sursa foto: <a href=’https://www.freepik.com/photos/people’>People photo created by bearfotos – www.freepik.com</a>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu