Spanacul in alimentația copilului

Frunzele de spanac sunt o sursă de fibre, fier (nu așa de mult precum s-a crezut), magneziu și vitamina K. Spanacul pe lângă alte legume verzi (varză kale, rucola) și sfeclă roșie conține o cantitate mare de nitrați. De aceea spanacul se oferă  ocazional copiilor mici – o data la 2 saptamani, se ofera imediat dupa preparare, nu se reincalzeste. Asociația Americană de Pediatrie specifică faptul că nu sunt riscuri de intoxicație cu nitrați în cazul copiilor mai mari de 6 luni care trec pe alimentația complementară (alimentația solidă). Spanacul se numără printre alimentele care pot conține cantități mari de pesticide (mai ales dacă sunt folosite astfel de substanțe în cultivarea/creșterea lor). Astfel, pentru ai proteja pe copii de expunerea la cantități de pesticide dăunătoare sănătății lor cumpărați spanac congelat bio sau îl puteți lua de la persoanele pe care le cunoașteți că practică o agricultură ecologică.

Brioșe cu spanac

Ingrediente:
– 2 banane (160 g banane pulpă)
– 100 g spanac congelat, bio
– ½ cană lapte
– 1 ou
– 3 linguri ulei
– 1 cană fulgi de ovăz moi
– 1 cană făină (făină 650, făină fără gluten în caz de intoleranță la gluten)
– 1 linguriță praf de copt
– scorțișoară, cardamon, nucșoară (opțional)

Oana Alecsa

Nutriționist Dietetician

Instrucțiuni:
1. Într-un castron amestecați ingredientele uscate (fulgii de ovăz, făina, condimente,
praf de copt)
2. Într-un blender amestecați ingredientele rămase (banane, spanac, ulei, ou și lapte) până obțineți un smoothie verde
3. Se toarnă mixul de smoothie peste ingredientele uscate
4. Se amestecă compoziția cu o lingură de lemn
5. Umpleți ¾ din formele de brioșe cu amestecul obținut. Din acest amestec se obțin 9-10 brioșe mari, sau 24 de mini brioșe
6. Preîncălziți cuptorul la 180 grade C. Brioșele obișnuite se coc timp de 20-25 de minute, mini brioșele se coc timp de 15-20 de minute.
7. Se răcesc și se servesc.
8. Se pot păstra într-un recipient etanș pentru 2-3 zile sau se pot congela.

Referință:
1. JRC Technical Report – Feeding Infants and Children – A compilation of national food-based dietary guidelines and specific products
available in the EU market https://ec.europa.eu/jrc/sites/jrcsh/files/processed_cereal_baby_food_online.pdf

2. Danijel Brkić. NITRATE IN LEAFY GREEN VEGETABLES AND ESTIMATED INTAKE. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2017; 14(3): 31–41.
2. AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS. Infant Methemoglobinemia: The Role of Dietary Nitrate in Food and Water. Pediatrics September 2005, 116 (3) 784-786;
3. EWG’s 2020 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce.Report Contents,
https://www.ewg.org/foodnews/summary.ph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu