Brânza de capră este populară în bucătăria internațională și este o sursă de proteine, calciu, vitamine A, B2, B6 și de grăsimi, necesare în alimentația copiilor.
Poate fi oferită copiilor încă de la începutul diversificării, adică de la 6 luni. Când alegeți brânza de capră pe care doriți să o oferiți copiilor, asigurați-vă că este pasteurizată, are un conținut redus de sodiu ( < 0,3g/100g) iar până în 2 ani se oferă copiilor varianta integrală (pentru aportul de grasimi necesare dezvoltarii creierului si cresterii rapide din aceasta perioada).
Pentru siguranta puteti prepara branza dulce in casa, din lapte de capra cu 3,5% grasime, pasteurizat la temperatura foarte inalta (cutie UHT), amestecat cu suc de lamaie (aproximativ 3 linguri la 500ml lapte).
Ca și laptele/lactatele din lapte de vacă și produsele obținute din laptele de capră intră în categoria produselor care se exclud în cazul alergiei la proteina laptelui de vacă. Proteinele din laptele de vacă sunt similare ca structură cu proteinele din laptele de capră.
Dacă părinții, frații sunt alergici la proteina laptelui de vacă sau suspectați o alergie la proteina laptelui de vacă în cazul copilului dvs. sfătuiți-vă cu medicul alergolog/pediatru, dacă sau când puteți introduce lactatele în dieta copilului.
Dacă nu sunt suspiciuni atunci oferiți o cantitate mică de brânză și urmăriți posibile reacții alergice sau intoleranțe.
Oana Alecsa
Nutriționist Dietetician
Ingrediente:
- 175 g broccoli fiert la abur
- 150 g făină tip 650
- ½ linguriță praf de copt
- 100 ml lapte
- 2 ouă
- 75 g brânză de capră proaspata fara sare
- 1 linguriță mix de ierburi uscate (cimbru, oregano, Adio sare (Sonnentor))
- Sare, piper (2+)
Instrucțiuni:
- Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius.
- Broccoli se fierbe la abur (așa își păstrează majoritatea nutrienților). După răcire tocați broccoli în bucăți mici.
- Într-un castron mare amestecați împreună făina și praful de copt. Se adaugă laptele și ouăle și se amestecă ingredientele cu telul. Adăugați brânza, ierburile și sarea și piperul și amestecați până când toate ingredientele se combină.
- Tapetați o tavă pentru brioșe cu 10 carcase din silicon și puneți amestecul între ele. Umpleți aproximativ ¾ din forma de brioșă.
- Coaceți la cuptor timp de 25 de minute până când brioșele sunt coapte și sunt rumenite deasupra.
- Se lasă să se răcească timp de 10-15 minute înainte de servire.
- Briosele pot fi păstrate la frigider până la 3 zile.
- Se pot oferi copiilor la micul dejun alături de legume proaspete de sezon sau ca gustare.
Referință:
1. Goat Cheese, Since Direct https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/goat-cheese