Semințele de dovleac aduc nutrienți importanți în dieta copilului cum ar fi omega 3, zinc, cupru, fier, magneziu. Sunt o sursă de proteine vegetale, cu biodisponibilitate ridicată a aminoacizilor esențiali.
Uleiul de dovleac este cunoscut ca fiind o sursă bună de compuși fenolici cu rol antioxidant.
Studiile pe semințele de dovleac au evidențiat proprietăți antihelmintice, antidiabetice, hipoglicemiante, antimicrobiene, citoprotectoare și antitumorale.
Se pot oferi copiilor încă de la începutul diversificării sub formă de unt din semințe de dovleac sau semințe crude foarte bine râșnite.
Untul din semințe de dovleac se amestecă cu puțin lapte matern, formulă de lapte, iaurt sau cu piure de fructe/legume înainte de a-l oferi copiilor sub un an. Este lipicios și nu poate fi consumat ca atare de copii. După un an puteți să îl întindeți în strat subțire pe felii de pâine sau crackers integrali.
Semințele bine râșnite nu se oferă ca atare (pentru a nu prezenta risc de aspirare a pudrei), ci se adaugă în piure de legume, se adaugă în terci, se presară peste iaurt, peste legume/fructe sau se încorporează în diferite preparate cum ar fi biscuiții cu fulgi de ovăz și semințe de dovleac.
Oana Alecsa
Nutriționist Dietetician
Biscuiți cu fulgi de ovăz și semințe de dovleac
Ingrediente:
- 200 g făină integrala
- 100 g fulgi de ovăz moi
- 50 g nuci/semințe de dovleac măcinate
- 50 g ulei rapiță presat la rece/avocado/soia
- 80 g banană
- 100-120 g lapte
- 5 g praf de copt
- scorțișoară, cardamon, nucșoară
Instrucțiuni:
- Într-un bol se amestecă ingredientele uscate: făina, fulgii de ovăz, condimentele, semințele de dovleac bine râșnite și praful de copt
- În alt bol se amestecă cu un tel, până se omogenizează puțin, ingredientele umede: banana pasată cu furculița, oul și laptele.
- Adăugați mixul de făină în bolul cu ingrediente umede apoi frământați până se obține un aluat compact
- Formați biluțe de aluat de dimensiunea unei nuci, le puneți în tava de copt (pe hârtie de copt) și le aplatizați cu o furculiță.
- Se coc biscuiții 14-15 minute până se rumenesc, în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius.
- Se scot biscuiții din tavă și se lasă să se răcească pe un grătar. Dacă doriți ca biscuiții să rămână crocanți păstrații într-o cutie din metal, iar dacă doriți să se înmoaie acoperiți bolul în care îi păstrați cu o folie din plastic.
Referințe:
- Joachim M.Dotto. The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review. Scientific African. Volume 10, November 2020, e00575 https://www.sciencedirect.com
- PUMPKIN SEEDS https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/514049/nutrients