Testare psihologică

Pentru ca un profesionist în sănătate mintală să poată trata eficient un pacient și să știe că tratamentul selectat a funcționat (sau funcționează), el trebuie mai întâi să realizeze evaluarea clinică a acestuia.

Evaluarea clinică se referă la colectarea de informații și tragerea de concluzii prin utilizarea observației, teste psihologice și interviuri pentru a determina care este problema persoanei și ce simptome prezintă.

Dacă nu există deja o recomandare din partea unui alt specialist, pentru testare psihologică este nevoie de o ședință de „Consultanță psihologică”în urma căreia specialistul va oferi informații legate de durata, tariful și protocolul de evaluare.

Instrumentele de evaluare psihologică din lista de mai jos sunt utilizate în evaluări.

  • ASRS; Autism Spectrum Rating Scales (2-18 ani). Evaluarea se realizează doar cu părintele. Programarea include doar testarea, fară serviciu de consultanță și recomandări de intervenție.
  • ASEBA (Achenbach System of Empirically Based Assessment) – Profilul ASEBA (6-18 ani) se va completa online prin interviu clinic doar cu părintele. Programarea include doar testarea, fară serviciu de consultanță și recomandări de intervenție.
  • ABAS-II; Adaptive Behavior Assessment System cu derivare QD (0-18 ani). Evaluarea se realizează cu părintele; Programarea include doar testarea, fără serviciu de consultanță și recomandări de intervenție.

 

 

Instrumentele de evaluare sunt selectate în funcție de motivul trimiterii și de vârsta pacientului. Durata testării va depinde de numărul de teste necesare, de complexitatea fiecărui test si de rapiditatea cu care adultul sau copilul răspund la întrebări. În cazul în care adultul/copilul nu se pot încadra în timpul programat, va fi nevoie de  programări suplimentare.

Deprinderile adaptative, așa cum sunt evaluate de ABAS-II, sunt acele abilități practice de zi cu zi (strâns legate de vârsta persoanei), care sunt necesare pentru ca o persoană să funcționeze și să corespundă cerințelor mediului înconjurător.

Astfel de abilități includ capacitatea de a avea grijă efectiv de propria persoană în mod independent, dar și pe cea de a interacționa cu alți oameni. Comportamentele adaptative ale copiilor includ abilități cum ar fi asigurarea normelor de igienă zilnică (spălat pe mâini, pe dinți, etc.), hrănirea, îmbrăcarea, siguranța personală, respectarea regulilor școlare, curățenia casei, relațiile sociale sau capacitatea de a avea grijă de propria persoană la un nivel specific vârstei.

Testul ABAS-II ajută la măsurarea capacității unui copil de a funcționa în viață de zi cu zi, prin comparație cu alți copii de aceeași vârstă. Există o serie de motive pentru care se poate administra: evaluarea abilităților de viață zilnică, determinarea severității dizabilității, monitorizarea funcționării independente, furnizarea unor îndrumări pentru obiectivele tratamentului.

Autism Spectrum Rating Scales (ASRS) sunt scale construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Testarea oferă un ghid în stabilirea unui diagnostic, în deciziile care trebuie luate pentru planificarea tratamentului, în monitorizarea răspunsului la intervenție și în evaluarea programului în care a fost inclusă persoana cu TSA.

 

Meniu