Evaluarea dezvoltării socio-emoţionale

Dezvoltarea social-emoțională începe de la naștere și continuă toată viața. Ne dorim să înțelegem și să promovăm dezvoltarea pozitivă a tuturor copiilor inclusiv cei cu dificultăți educaționale, social-emoționale, de sănătate mintală și de dezvoltare.

Rolul evaluării/consilierii este cel de a surprinde un cadru cuprinzător care permite clinicienilor/ părinților să construiască un program adaptat la punctele tari ale copilului și la provocările legate de alimentație.

În cadrul primei ședințe, timp de 50 de minute, prin întâlnire la distanță, de tip videoconferință, se va discuta cu părinții istoricul relației copilului cu alimentația, comportamentul copilului și al îngrijitorului la masă dar și în alte momente ale zilei, reacții la alimente și la stimulii din mediu. În cadrul ședințelor ulterioare terapeutul va participa online la pregătirea și desfășurarea mesei, și va consilia aparținătorii pentru a obține schimbările identificate în cadrul ședinței inițiale.

În cazuri complexe sunt solicitate informații suplimentare prin completarea unor chestionare, observarea de către părinte a unor comportamente/ abilități ale copilului, realizarea unor materiale video specifice, în funcție de solicitarea psihologului.

De asemenea, de la caz la caz, aceasta abordare implică in echipă logopedie, terapie ocupațională (evaluarea procesarii motorii și senzoriale), diferite programe educaționale, sănătate mintală (dezvoltare psihologică, evaluare sănătate mintală a membrilor familiei, modelelor familiale și nevoilor familiei) și după caz evaluare si intervenție medicală (pediatrie, dietetica, psihiatrie pediatrica).

Ultimele studii ne arată că evaluarea online este la fel de eficientă ca evaluarea în cabinet. Este o soluție eficientă atunci când nu ai timp să ajungi la cabinetul expertului. Filmările se realizează în mediul familial, acasă, atunci când timpul este cel mai benefic pentru familie. Relația evaluator-client este mai importantă decât cadrul în care se desfășoară terapia. Astfel ședințele vin cu o responsabilitate mai mare de a construi relația, atât pentru client, cât și pentru expert.

Mădălina Ionescu 

Meniu