Materiale gratuite pentru specialiști

Screening-uri si scale de evaluare

Aceste chestionare au fost traduse și adaptate în limba română din limba engleză de Andra Pîrvan, Dr. Bogdan Fițiu, Asist. Monica Feroli, Dr. Mihaela Ștefănescu, Constanța Zurini-Muică, Dr. Andreea Manda (www.andreea.manda@eat-telecare.ro).

Varianta în limba română a acestor chestionare a fost realizată cu permisiunea documentată a autorului/autorilor variantei originale, membru/membri ai echipei de cercetare Feeding Flock. Orice traducere și/sau adaptare viitoare este posibilă numai cu acordul scris al autorului/autorilor chestionarului original.

1. Scala Impactului Alimentației
Feeding Impact Scale

Scala Impactului Alimentației este destinată să evalueze impactul procesului de hrănire a copilului asupra părinților și familiei. Scala Impactului Alimentar poate fi folosită de familii cu copii cu vârsta de la 0 la 18 ani. Scala Impactului Alimentar este concepută pentru a fi completată de un părinte sau de un alt furnizor de îngrijire primară.

2. Scala de Competențe Orale & Motrice ChOMPS
ChOMPS full version

ChOMPS este destinat să evalueze aptitudinile de alimentare și cele legate de alimentație la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 7 ani, cărora le sunt oferite unele alimente solide. ChOMPS este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor familiarizat cu abilitățile motorii și de alimentare tipice copilului la care se aplică. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi și un alt furnizor de îngrijire primară.

3. Instrumentul de Evaluare pentru Alimentație Pediatrică (PediEAT)
PediEAT full version

Chestionarul PediEAT este destinat pentru a fi folosit în evaluarea simptomelor de alimentare problematică la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 7 ani, cărora le sunt oferite unele alimente solide. Chestionarul PediEAT este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi și un alt furnizor de îngrijire primară.

4. Instrumentul de Evaluare pentru Alimentație Pediatrică (PediEAT)- screening pentru copii cu vârsta între 15 luni și 2,5 ani
PediEAT screening Instrument 15 months-2,5 years

Această versiune a instrumentului de evaluare PediEAT este destinată să se adreseze simptomelor de alimentare problematică la copiii cu vârsta cuprinsă între 15 luni și 2,5 ani cărora le sunt oferite unele alimente solide. Instrumentul de screening PediEAT este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi și un alt furnizor de îngrijire primară.

5. Instrumentul de Evaluare pentru Alimentație Pediatrică (PediEAT)- screening pentru copii cu vârsta între 6 luni- 15 luni
PediEAT screening Instrument 6 months-15 months

Această versiune a instrumentului de screening PediEAT este destinată să se adreseze simptomelor de alimentare problematică la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 luni cărora le sunt oferite unele alimente solide. Instrumentul de screening PediEAT este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi și un alt furnizor de îngrijire primară.

6. Instrumentul de Evaluare pentru Alimentație Pediatrică (PediEAT)- screening pentru copii cu vârsta între 2,5 ani și 7 ani
PediEAT screening Instrument 2,5 years- 7 years

Această versiune a instrumentului de screening PediEAT este destinată să se adreseze simptomelor de alimentare problematică la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 luni cărora le sunt oferite unele alimente solide. Instrumentul de screening PediEAT este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi și un alt furnizor de îngrijire primară.

7. Scala de Evaluare a Alimentației Neonatale -Hrănirea mixtă cu sân și biberon
NeoEAT- Mixed Feeding Full Version

Instrumentul NeoEat – Hrănirea mixtă – este destinat să se adreseze simptomelor de alimentare problematică la sugari mai mici de 7 luni care sunt hrăniți și la sân și cu biberon. Instrumentul de screening NeoEAT-Hrănirea mixtă – este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi un alt furnizor de îngrijire primară.

8. Scala de Evaluare a Alimentației Neonatale -Hrănirea la biberon
NeoEAT- Bottle Feeding Full Version

Instrumentul NeoEat- Hrănirea cu biberon – este destinat să se adreseze simptomelor de alimentare problematică la sugarii mai mici de 7 luni care sunt hrăniți cu biberonul. Instrumentul de screening NeoEAT-Hrănirea cu biberon – este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi și un alt furnizor de îngrijire primară.

9. Scala de Evaluare a Alimentației Neonatale- Alăptarea
NeoEAT- Breast Feeding Full Version

Instrumentul NeoEat- Alăptarea este destinat să se adreseze simptomelor de alimentare problematică la sugarii mai mici de 7 luni care sunt alăptați. Instrumentul de screening NeoEAT-Alăptarea este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi și un alt furnizor de îngrijire primară.

10. Scala de evaluare a alimentației neonatale – Alăptarea (NeoEAT-Alăptarea)
NeoEAT- Breast Feeding Screening Instrument

Instrumentul de Screening NeoEat – Alăptarea este destinat să se adreseze simptomelor de alimentare problematică la sugarii mai mici de 7 luni care sunt alăptați. Instrumentul de screening NeoEAT-Alăptarea este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi un alt furnizor de îngrijire primară.

11. Scala de evaluare a alimentației neonatale -Hrănirea cu biberon
NeoEAT- Bottle Feeding Screening Instrument

Instrumentul de Screening NeoEat-Hrănirea cu biberon este destinat să se adreseze simptomelor de alimentare problematică la sugarii mai mici de 7 luni care sunt hrăniți cu biberonul. Instrumentul de screening NeoEAT-Hrănirea cu biberon este conceput pentru a fi completat de un îngrijitor care este familiarizat cu obiceiurile tipice de alimentare ale copilului. Acesta este de cele mai multe ori un părinte, dar poate fi un alt furnizor de îngrijire primară.

12. Managementul în Familie al Procesului de Alimentare (FaMM Feed)
FaMM Feed

Chestionarul Managementul în Familie al Procesului de Alimentare (FaMM Feed) este destinat să evalueze modul în care familia dumneavoastră gestionează provocările întâmpinate în procesul de hrănire a copilului. Scala FaMM Feed poate fi folosită de familii cu copii cu vârsta de la 0 la 18 ani. Scala FaMM Feed este concepută pentru a fi completată de un părinte sau de un alt furnizor de îngrijire primară.

Instrumentele de screening si scalele de evaluare nu înlocuiesc evaluarea clinică a unui furnizor de servicii medicale. De asemenea, nu sunt destinate să ofere un diagnostic, ci pot oferi furnizorului de servicii medicale o evaluare obiectivă a modului de alimentare a sugarului pentru a facilita deciziile de diagnostic și tratament.

Utilizarea chestionarelor

Aceste instrumente de evaluare pot fi folosite cu scop non-comercial, în practica clinică. Pentru a putea fi folosite trebuie să acceptați termenii și condițiile stabilite de către furnizor și pot fi descărcate de pe website-ul: https://www.infantfeedingcare.com/assessment-tools-shop

Reproducerea conținutului acestor chestionare, integral sau parţial, în forma originală sau modificată, precum şi stocarea în format electronic şi transmiterea sub orice formă şi prin orice mijloace sunt interzise fără autorizarea scrisă a autorului/autorilor chestionarelor originale, membru/membri ai echipei de cercetare Feeding Flock. Utilizarea conţinutului acestui chestionar în articole, studii, cărţi sau orice alt material publicistic este posibilă exclusiv cu autorizarea și/sau acordul expres al autorului/autorilor și numai cu indicarea precisă a sursei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu